Spasmele şi crampele musculare – cauze

crampele musculare
crampele musculare

Spasmele şi crampele musculare apar atunci când un mușchi se contractă spontan. Motivul pentru aceste stări nu este bine înțeles, dar unii cercetători cred că spasmele şi crampele pot fi legate de oboseala musculară, încordarea musculară sau alți factori precum deshidratarea.

Un spasm muscular sau o crampă musculară poate cauza disconfort minor faţa de o durere severă. S-ar putea însă chiar să ajungeți cu o vânătaie în locul crampei.

Acest articol discută despre crampele musculare și spasmele musculare, posibilele lor cauze și ce puteți face pentru a le preveni.

Ce se întâmplă când aveţi crampe la un mușchi

Majoritatea spasmelor și crampelor musculare sunt contracții involuntare ale unui mușchi. Un spasm muscular grav nu se eliberează de la sine și necesită întindere manuală pentru a ajuta la relaxarea și alungirea mușchiului scurtat.

Crampele pot implica o parte a unui mușchi sau toți mușchii dintr-un grup. Grupele musculare cel mai frecvent afectate includ:

 • Spatele piciorului/ gambei (gastrocnemius)
 • Spatele coapsei (ischio-jambierii)
 • Partea din față a coapsei (cvadriceps)
 • Picioare, mâini, brațe, abdomen

Spasmele și crampele pot fi ușoare sau extrem de dureroase. Deși se pot întâmpla oricărui mușchi scheletic, ele sunt cele mai frecvente la picioare și în mușchii care traversează două articulații, cum ar fi mușchiul gambei.

Crampele musculare variază în intensitate de la o ușoară criză sau spasm până la durere severă. La un mușchi afectat durerea se poate simți tare și poate dura de la câteva secunde la câteva minute sau chiar mai mult.

Nu este neobișnuit ca crampele să se ușureze și apoi să revină de mai multe ori înainte ca acestea să dispară complet.

Crampele musculare – cauze posibile

Cauza exactă a crampelor musculare este încă necunoscută, dar teoriile cel mai frecvent citate includ:

 • Control neuromuscular alterat
 • Deshidratare
 • Epuizarea electroliților
 • Oboseala musculara
 • Efectuarea unei noi activităţi

Alți factori care au fost asociați cu crampele musculare includ exercițiile la căldură extremă.

Deoarece sportivii sunt mai predispuși să aibă crampe la inceputul unui sezon competitional şi aproape de sfârșitul unui  antrenament intens (sau chiar noaptea târziu), unii consideră că lipsa de condiție fizică poate provoca crampe.

Control neuromuscular și crampele mulsculare

În timp ce toate aceste teorii sunt studiate, cercetătorii găsesc mai multe dovezi în favoarea ipotezei „controlului neuromuscular alterat”. Unii cercetători cred că acesta poate fi mecanismul principal care duce la crampe musculare asociate exercițiilor (EAMC).

Conform acestei teorii, crampele musculare sunt adesea legate de oboseala musculară și are ca rezultat o perturbare a coordonării și controlului muscular.

O analiză din 2018 a concluzionat că există dovezi mai clare în favoarea ipotezei neuromusculare și că au existat doar dovezi inconsistente care să susțină teoria deshidratării și epuizării electroliților.

Crampele musculare – tratament și prevenire

Crampele dispar de obicei de la sine, fără tratament. Până când nu se cunoaște cauza exactă a crampelor musculare, va fi dificil de spus cu certitudine cum să le prevenim. Cu toate acestea, aceste sfaturi sunt cele mai recomandate atât de experți, cât și de sportive:

 • Opriți activitatea care a provocat crampele.
 • Întindeți și masați ușor mușchiul cu crampe.
 • Țineți articulația într-o poziție întinsă până când crampa se oprește.
 • Îmbunătățiți forma fizică și evitați oboseala musculară.
 • Stretching regulat după exercițiu.
 • Înccalziti-va înainte de exercițiu.
 • Întindeți mușchiul gambei, cu ambele picioare îndreptate înainte, îndreptând piciorul din spate.
 • Întindeți mușchiul hamstring stând cu un picior îndoit și celălalt drept în afară, piciorul drept și degetele de la picioare și glezna relaxate, aplecându-vă ușor înainte și atingând piciorul piciorului îndreptat.
 • Întindeți mușchiul cvadriceps în timp ce stați în picioare, ținând vârful piciorului cu mâna opusă și trageți ușor călcâiul spre fese.

Majoritatea crampelor musculare nu sunt grave. Dacă crampele dvs. musculare sunt severe, frecvente, constante sau îngrijorătoare, consultați un fizioterapeut.

Crampele musculare- rezumat

Un spasm muscular este o contracție involuntară a mușchiului. Poate fi foarte dureros și uneori poate chiar lăsa o vânătaie pe piele.

Cauza exactă a crampelor musculare nu este cunoscută cu siguranță, dar unii cercetători cred că poate fi legată de oboseala musculară și de o întrerupere a controlului muscular.

Este posibil să preveniți crampele musculare prin stretching regulat, înainte și mai ales după exercițiu.