Suplimente pentru acneea hormonală
Acneea hormonală este o afecțiune inflamatorie a pielii determinată de schimbarea hormonilor. Se crede că este cauzată de un dezechilibru al hormonilor androgeni.
Cu toate acestea, un dezechilibru hormonal nu duce întotdeauna la acnee, ceea ce poate face ca diagnosticarea acneei hormonale să fie dificilă. Din fericire, sunt disponibile opțiuni de tratament, inclusiv soluții naturale.
Diverse suplimente din plante au fost studiate pentru rolurile lor potențiale în a vindeca acneea hormonală. Cu toate acestea, rezultatele cercetărilor privind utilizarea ierburilor pentru acneea hormonală sunt mixte.
Acest articol va oferi o privire de ansamblu asupra acneei hormonale și a cauzelor acesteia. Se va discuta, de asemenea, cercetările din spatele unui număr de suplimente pe bază de plante și alte tipuri de suplimente pentru acneea hormonală.
Ce este acneea hormonală și ce o cauzează?
Acneea hormonală este un tip de acnee care apare de obicei la adulți și apare doar pe anumite regiuni ale feței.
Dacă aveți acnee hormonală, este posibil să aveți acnee pe partea inferioară a feței, inclusiv pe linia maxilarului și a bărbiei. De asemenea, puteți vedea acnee pe partea superioară a gâtului. Acneea hormonală poate fi sub formă de umflături inflamate, umflături pline de puroi sau chisturi mari.
Atât bărbații, cât și femeile pot face acnee hormonală, dar femeile tind să fie afectate în număr mai mare.
De obicei, acneea hormonală este cauzată de o creștere a sebumului, o substanță uleioasă formată din lipide secretate de glandele din piele. În timp ce sebumul este important pentru protecția pielii, prea mult poate provoca inflamația pielii și, astfel, formarea acneei.
O creștere a sebumului se poate datora unui dezechilibru hormonal. Mai exact, producția de sebum poate crește atunci când hormonii androgeni sunt la nivel mare și alți hormoni, cum ar fi estrogenul și progesteronul, sunt la nivel scăzut. Androgenii corelați cel mai adesea cu acneea hormonală includ testosteronul și sulfatul de dehidroepiandrosteron (DHEA-S).2
Astfel de dezechilibre hormonale pot apărea în timpul pubertății, sarcinii, menopauzei, unui ciclu menstrual sau ca urmare a anumitor afecțiuni, cum ar fi sindromul Cushing sau sindromul ovarului polichistic (PCOS). Stresul și privarea de somn pot duce, de asemenea, la un dezechilibru hormonal.
Suplimentele pot ajuta la tratarea acneei hormonale?
Există o mulțime de dovezi anecdotice cu privire la utilizarea suplimentelor pentru acneea hormonală, dar lipsesc dovezi științifice puternice.
O recenzie din 2022 a pus sub semnul întrebării siguranța generală a suplimentelor pentru acnee. Conform recenziei, multe produse de pe piață conțin cantități potențial dăunătoare de vitamine și minerale. Studiul a subliniat, de asemenea, că aproximativ 96% dintre suplimentele pentru acnee incluse nu au fost testate de către terți pentru siguranță sau calitate.
Oricum, rămâne o piață mare pentru suplimente pentru acnee, unele produse susținând că ajută în mod specific acneea hormonală.
Suplimentele pentru acneea hormonală conțin adesea vitamine, minerale, ierburi sau alți nutrienți despre care se crede că reduc coşurile, inflamația și producția de sebum.
Cu toate acestea, în timp ce unii nutrienți, cum ar fi vitamina A, sunt bine cunoscuți pentru efectele lor anti-acnee, alții necesită mai multe cercetări.
În plus, s-a descoperit că anumite ingrediente care pot fi incluse în suplimentele pentru acnee provoacă erupții în loc să le prevină. De exemplu, vitamina B6 și vitamina B12 au fost ambele legate de apariția acneei în studiile de cercetare.
În cele din urmă, suplimentele alimentare singure probabil nu vor vindeca acneea hormonală. Este recomandat să lucrați cu un medic specialist pentru a determina dacă ar trebui să utilizați suplimente hormonale pentru acnee în plus față de alte măsuri de tratament.
Suplimente pe bază de plante pentru acnee
Suplimentele pe bază de plante conțin substanțe fitochimice, care sunt ingrediente bioactive extrase din plante. Fitochimicele pot aduce beneficii sănătății umane datorită diferitelor proprietăți, inclusiv efecte antiinflamatorii, antioxidante, antimicrobiene și chiar anti-acnee.
Astfel de efecte i-au determinat pe cercetători să investigheze diferite plante și ierburi ca potențiale tratamente naturale pentru acneea hormonală.
În ciuda potențialului lor, nu toate plantele utilizate pentru acnee sunt susținute de dovezi științifice. Mai jos puteţi găsi cele mai importante referiri la câteva suplimente comune din plante pentru acnee.
Piperul călugărițelor
Această plantă (numele ştiinţific: Vitex agnus-castus) a fost folosită medicinal de secole pentru a trata diverse afecțiuni de sănătate.
Când vine vorba de acneea hormonală, piperul călugăriţelor a fost studiat în mare parte ca un remediu pentru acneea care apare înainte de menstruație. Acest lucru se datorează faptului că s-a descoperit că planta afectează fluctuațiile hormonilor care apar înainte de menstruație.
În unele studii, s-a arătat că ea scade nivelul hormonilor estrogeni și prolactină, dar crește nivelul de progesteron. Prolactina ridicată poate provoca acnee premenstruală în unele cazuri.
În ansamblu, totuși, cercetările privind eficacitatea murilor pentru acnee sunt neconcludente. Este nevoie de mai multe cercetări.
Aloe vera
Aloe vera este o plantă folosită în mod obișnuit pentru a trata arsurile solare. Dar poate fi util și pentru acnee.
Mai multe studii au raportat un beneficiu al gelului topic de aloe vera pentru diferite tipuri de acnee. Aceste efecte se pot datora proprietăților antiinflamatorii și antibacteriene ale plantei.
Într-un studiu, participanții cu acnee ușoară până la severă au fost împărțiți aleatoriu într-un grup de control sau de tratament. În grupul de tratament, ultrasunetele au fost folosite pentru a aplica gel de aloe vera pe fețele participanților, urmată de o aplicare moale a măștii care a durat 20 până la 30 de minute. Tratamentul a avut loc de trei ori pe săptămână timp de șapte săptămâni.
La sfârșitul celor șapte săptămâni, s-a constatat că terapia cu gel de aloe vera reduce semnificativ cantitatea de coșuri. Hiperpigmentarea și rugozitatea pielii cauzate de acnee au fost, de asemenea, îmbunătățite în grupul de tratament.
Berberina
Berberina este o substanță fitochimică prezentă într-un număr de plante și ierburi. Are efecte antibacteriene și antiinflamatorii care pot fi utile pentru acneea hormonală.
Într-un studiu mic, berberina a fost evaluată ca un potențial tratament pentru simptomele PCOS, inclusiv acneea cauzată de niveluri ridicate de androgeni. Participanții au luat 1,1 grame (g) de berberină pe zi timp de 60 de zile. La sfârșitul studiului, s-a constatat că suplimentarea cu berberină reduce semnificativ nivelul de androgeni și acneea.
În timp ce berberina arată promițătoare, cel mai bine ar fi să se efectueze studii suplimentare pe oameni la scară largă pentru a determina în continuare rolul fitochimicului în tratamentul acneei.
Uleiul de arbore de ceai
Uleiul topic de arbore de ceai a fost folosit de mult timp ca remediu pe bază de plante pentru afecțiunile pielii, inclusiv acneea.
Conform cercetărilor de laborator, uleiul de arbore de ceai are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene care pot fi utile în tratamentul acneei. Cercetătorii au pus aceste proprietăți la încercare în diferite studii clinice.
O revizuire a studiilor clinice a constatat că uleiul de arbore de ceai poate reduce numărul de papule (umflături roșii) și pustule (umflături pline de puroi). Cu toate acestea, în general, studiile incluse în revizuire au dat rezultate mixte. Oamenii de știință consideră că este nevoie de cercetări suplimentare, bine concepute în acest domeniu.
Ceaiul verde
Cercetările sugerează că extractul de ceai verde poate îmbunătăți acneea prin reducerea producției de sebum.
Se știe că ceaiul verde conține o serie de polifenoli, care sunt substanțe fitochimice cu proprietăți antioxidante, antimicrobiene și alte proprietăți benefice.
Potrivit unei recenzii, s-a demonstrat că extractul topic de ceai verde reduce semnificativ secreția de sebum în diferite studii pe oameni. Conform recenziei, extractul de ceai verde poate reduce, de asemenea, numărul de leziuni de acne.
Sursa: Saric S, Notay M, Sivamani RK. Ceaiul verde și alți polifenoli din ceai: efecte asupra producției de sebum și acnee vulgară. Antioxidanți (Basel). 2016;6(1):2. doi:10.3390/antiox6010002
Evaluarea siguranței și calității suplimentelor
În Statele Unite şi nu numai, nu se reglementează suplimentele în modul în care reglementează medicamentele eliberate pe bază de rețetă. Aceasta înseamnă că este posibil ca unele produse să nu conțină ceea ce spune eticheta lor. Atunci când alegeți un supliment, căutați produse testate de terți și consultați un medic, un nutriționist dietetician de încredere sau un farmacist.
Vitamine pentru acneea hormonală
Anumiţi micronutrienți (vitamine și minerale) pot ajuta la tratarea acneei hormonale.
O deficiență a unei vitamine sau unui mineral poate provoca acnee sau modificări hormonale care pot duce la acnee.
Atât vitaminele, cât și mineralele sunt importante pentru sănătatea pielii, dar există mai multe dovezi științifice care susțin utilizarea suplimentelor de vitamine pentru acnee. Deși există unele cercetări pozitive cu privire la efectele mineralelor zinc și seleniu asupra acneei, lista de vitamine pentru acnee este mult mai lungă.
Pe baza dovezilor științifice, se consideră că următoarele vitamine sunt utile pentru acnee:
- Vitamina A
- Vitamina E
- Vitamina D
- Vitamina C
Anumite vitamine B, cum ar fi tiamina, riboflavina, niacina, acidul pantotenic și biotina, pot trata, de asemenea, acneea. Cu toate acestea, utilizarea vitaminei B12 poate provoca acnee sau poate înrăutăți acneea existentă, mai ales atunci când este utilizată în exces. Dozele mari de vitamina B6 pot provoca, de asemenea, acnee.
Metode alternative pentru a trata acneea hormonală
Suplimentele hormonale pentru acnee pot să nu funcționeze pentru toată lumea. Din fericire, există și alte moduri de a trata acneea hormonală.
Dacă aveți acnee hormonală, cel mai bine este să lucrați cu un merdic endocrinolog/dermatolog pentru a găsi cea mai bună opțiune de tratament. Ar trebui luați în considerare factori precum severitatea acneei, costul tratamentului și/sau cât de bine au funcționat tratamentele anterioare.
Medicamentele pe cale orală și topică pot fi necesare în unele cazuri. Aceste medicamente pot bloca producția de sebum sau pot reduce androgenii. Antibioticele sunt uneori folosite pentru a ucide bacteriile care pot agrava acneea.
Terapia hormonală poate fi un alt tratament eficient pentru acneea hormonală.
De obicei, terapia hormonală este utilizată în cazurile severe de acnee hormonală sau când tratamentele anterioare au eșuat. Terapia hormonală este recomandată pentru a reduce nivelul de androgeni și pentru a îmbunătăți dezechilibrele hormonale care pot cauza acnee.
Se recomandă ca terapia hormonală să fie utilizată în combinație cu alte tratamente, cum ar fi retinoizii (vitamina A) sau unguentele topice.
Dieta ta poate afecta, de asemenea, acneea hormonală.
Cu toate acestea, nu există dovezi solide că un tip de dietă este mai bun decât altul atunci când vine vorba
de tratarea acneei hormonale.
Cel mai bun lucru de făcut atunci când vine vorba de dietă este să mănânci o mare varietate de alimente,
inclusiv multe fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase.
Rezumat – acneea hormonală
Acneea hormonală apare atunci când hormonii androgeni sunt prea mari, provocând exces de sebum și acnee. Deși acneea hormonală poate afecta pe oricine, femeile adulte sunt mai predispuse să o facă decât alte persoane.
Diverse suplimente pentru acneea hormonală sunt astăzi pe piață, dar nu toate sunt susținute de dovezi ştiinţifice.
Opțiuni suplimentare de tratament sunt disponibile pentru acneea hormonală. Discutați cu un medic specialist pentru a găsi cel mai bun tratament pentru dvs.