Tratamentul leziunilor musculo-scheletale acute

Tratamentul leziunilor
Tratamentul leziunilor

Pentru tratamentul leziunilor în primă instanţă folosim metoda OGBA, care reprezintă repaus, gheață, bandajare și atârnare. Este o metodă de auto-îngrijire pe care trebuie să o utilizați imediat după ce vă confruntați cu o accidentare minoră.

OGBA este utilizată pentru a trata rapid durerea și umflătura după o leziune acută (brutală) a țesuturilor moi, cum ar fi o entorsă sau o tensionare sau o luxație articulară.

Cu toate acestea, metoda OGBA poate să nu fie suficientă, ceea ce va fi explorat în acest articol, împreună cu explicarea modului de gestionare a fiecărui pas al metodei OGBA și când este important să solicitați ajutor medical.

OGBA trebuie începută imediat ce observați durere și umflare în zona afectată.

Iată elementele de bază ale OGBA:

Odihnă

Odihna poate preveni o accidentare ulterioară și poate accelera vindecarea țesutului rănit. Fără odihnă, mișcarea și greutatea pot continua să agraveze o afecţiune și să provoace o creştere a inflamației sau umflăturii.

Pentru tratamentul leziunilor, cel mai bine este să odihniți zona rănită timp de 48 de ore, dacă este posibil, sau cel puțin să evitați să puneți stres inutil asupra acesteia. Dacă aveți o accidentare la picior, este posibil să trebuiască să renunţaţi în a-l mai solicita. Dispozitivele de asistență sau mijloacele de mobilitate (cum ar fi un baston sau un bandaj) pot fi utile pentru reducerea presiunii asupra unei articulații sau a unui membru rănit.

Gheaţă

Gheața este utilă pentru reducerea durerii și a inflamației asociate cu o leziune acută. Se crede că gheaţa este cea mai eficientă dacă este făcută în primele ore după ce a avut loc accidentarea. Puteți aplica gheață timp de 20 de minute pe sesiune repetat la o oră distanţă.

Utilizați un pachet de gel rece sau o pungă de plastic plină cu gheață, dar nu aplicați o pungă de gheață direct pe piele. În schimb, înfășurați punga de gheață într-un prosop sau alt material pentru a împiedica gheața să vă atingă direct pielea. Adesea, pachetele de gel sau pachetele de gheaţă vândute în acest scop au o husă inclusă.

Evitați să lăsați o pungă de gheață pe rănire mai mult de 20 de minute. Acest lucru poate deteriora pielea sau poate duce la o arsură cu gheață.

După ce scoateți pachetul de gheață, acordați pielii suficient timp pentru a se încălzi înainte de a aplica din nou gheaţa, pentru ca tratamentul leziunilor sa fie eficient.

Bandajare

Bandajarea unei glezne, genunchi sau încheietura mâinii rănite sau cu dureri ajută la reducerea umflăturii. Pansamentele elastice, cum ar fi împachetările ACE, sunt de obicei eficiente. Cizmele speciale și atelele pot oferi atât compresie, cât și sprijin. Medicul dumneavoastră vă poate sugera cea mai bună opțiune pentru dvs.

Nu aplicați un bandaj compresiv prea strâns, deoarece acest lucru vă poate îngreuna circulația sângelui. Dacă simțiți pulsații, bandajul este probabil înfășurat prea strâns; puteţi să-l scoateţi și să-l puneţi la loc mai lejer.

Atârnare

Ridicați partea rănită a corpului deasupra nivelului inimii. Aceasta oferă o cale descendentă pentru drenarea lichidului înapoi în inimă, ceea ce poate reduce umflarea și durerea. Încercați să ridicați întregul membru cu 15 până la 25 cm deasupra inimii. Puteți să vă întindeți și să folosiți o pernă pentru a ajuta la ridicarea membrului rănit.

Este OGBA un tratament de recomandat?

Deși metoda OGBA a fost folosită de zeci de ani pentru leziunile musculo-scheletice, studii recente sugerează că poate să nu fie cea mai eficientă abordare.

De fapt, unii cercetători susțin că OGBA poate fi chiar dăunătoare și întârzie procesul de vindecare, deoarece restricționează fluxul de sânge la leziune, ceea ce este esențial pentru procesul de vindecare.

Alte protocoale pentru tratamentul leziunilor care au fost sugerate includ PAEBE, IOVE și MEAT

Metoda PAEBE – tratamentul leziunilor

Protocolul PAEBE este recomandat pentru îngrijirea pe termen scurt (acută) a unei răni. Acronimul înseamnă:

  • Protejaţi: minimizați mișcarea timp de aproximativ una până la trei zile.
  • Atârnaţi: Mențineți membrul deasupra inimii pentru a lăsa lichidul (edem) care curge din țesuturi. Rețineți că există unele dovezi care susțin utilizarea suspendării, nu există riscuri, așa că este adesea folosită în continuare.
  • Evitați antiinflamatoarele: diferitele faze ale inflamației ajută la repararea țesuturilor moi deteriorate. Deci, inhibarea inflamației folosind medicamente poate afecta negativ vindecarea țesuturilor pe termen lung, mai ales atunci când sunt utilizate doze mai mari de medicamente antiinflamatoare.
  • Bandajare: bandajarea sau pansarea poate ajuta la limitarea acumulării de lichid (umflarea) și a sângerării țesuturilor.
  • Educație: Medicii ar trebui să educe pacienții cu privire la beneficiile unei abordări active a recuperării. Modalitățile pasive (cum ar fi electroterapia, terapia manuală și acupunctura) imediat după accidentare au efecte nesemnificative asupra durerii și funcției în comparație cu o abordare activă. Ele pot fi chiar contraproductive pe termen lung.

Metoda IOVE – tratamentul leziunilor

După primele zile, se crede că o leziune musculo-scheletică necesită o abordare diferită, cum ar fi I.O.V.E. protocol. Acest acronim înseamnă:

Încărcare: Punerea greutății corporale pe zona rănită trebuie adăugată din timp și activitățile normale reluate imediat ce simptomele permit, fără agravarea durerii.

Optimism: credințele și emoțiile sunt o parte importantă a procesului de vindecare. Factorii psihologici precum catastrofizarea, depresia și frica pot fi bariere în calea recuperării.

Vascularizare: Exercițiile aerobice fără durere trebuie începute la câteva zile după accidentare pentru a stimula motivația și a crește fluxul de sânge către structurile rănite.

Exercițiu: Exercițiul ajută la restabilirea echilibrului, mobilității și forței devreme după accidentare și ajută la reducerea riscului de răni recurente.

Metoda MEAT -tratamentul leziunilor

Ca și protocolul I.O.V.E., această metodă este centrată pe îngrijirea activă și implementarea mișcării cât mai curând posibil.

MEAT crește fluxul de sânge către zonele afectate pentru a îmbunătăți procesul de vindecare. Structurile țesuturilor moi, cum ar fi ligamentele, tendoanele și cartilajele, nu primesc o cantitate mare de sânge pentru început, așa că acest protocol încearcă să maximizeze fluxul de sânge către zona rănită.

Acronimul înseamnă:

Mișcare: pune o cantitate mică de sarcină asupra ligamentului, ceea ce ajută la creșterea țesutului nou și elimină lichidul și sângele. Mișcarea trebuie să fie blândă și să nu agraveze durerea.

Exercițiu: Odată ce nivelul durerii a scăzut și mișcarea zonei rănite crește, se adaugă exerciții pentru a crește și mai mult circulația, adăugând sânge proaspăt și eliminând resturile din țesutul deteriorat.

Analgezie: Durerea limitează capacitatea cuiva de a mișca eficient zona rănită printr-o gamă completă de mișcare. În loc să utilizați antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) care pot întârzia procesul de recuperare, încercați Tylenol (urmați recomandările de dozare de pe etichetă) sau remedii pe bază de plante pentru a gestiona durerea.

Tratament: Implementarea unei varietăți de abordări terapeutice, cum ar fi bandajarea kineziologică, acupunctura, eliberarea țesuturilor moi și/sau stimularea nervoasă electrică transcutanată (TENS) poate fi benefică pe măsură ce vindecarea progresează.

Rețineți că fiecare accidentare este diferită și necesită o strategie personalizată recomandată de un profesionist din domeniul sănătății.

Când să solicitați tratament medical

Multe leziuni acute comune pot fi ajutate de unul dintre protocoalele recomandate, mai ales atunci când sunt combinate cu analgezice fără prescripție medicală. Cu toate acestea, dacă durerea și umflarea nu încep să scadă după 48 de ore, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră.

Obțineți imediat tratament profesional dacă orice vătămare este gravă. O leziune gravă implică o fractură evidentă, dislocarea unei articulații, umflare prelungită sau durere prelungită sau severă. Leziunile grave pot necesita un tratament mai intens și, eventual, o intervenție chirurgicală.

Rezumat

În cazul unei leziuni acute, este important să controlați durerea, umflarea și inflamația cât mai curând posibil. Metodele OGBA și PAEBE sunt moduri simple de a face acest lucru pe cont propriu acasă pe termen scurt. Ar fi indicat să includeți o pungă de gheață și un bandaj în trusa dvs. de prim ajutor în cazul în care aveți nevoie de ele la un moment dat.

Dacă mai simțiți durere și umflare după 48 de ore de OGBA, contactați un medic.