steroizii si efectele lor
Corticosteroizii (medicamente steroizi) sunt adesea necesari și uneori sunt chiar tratamente salvatoare, dar pot avea efecte secundare pe termen scurt. De exemplu, steroizii pot provoca uneori o înroșire a feței pentru câteva zile. De asemenea, pot duce la reacții adverse pe termen lung, unele dintre ele grave.
Steroizii vin atât în formă topică (aplicată pe piele) cât și în forme sistemice. Steroizii sistemici sunt administrați pe cale orală sau injectați și sunt utilizați pentru tratarea unei game largi de boli, cum ar fi artrita. „Sistemic” înseamnă că afectează întregul corp, nu doar pielea, și pot duce la complicații mai ample.
Acest articol explică de ce vi s-ar putea prescrie un steroid sistemic, ce trebuie să știți despre efectele secundare pe termen scurt și pe termen lung și cum să le gestionați.
Steroizii sistemici sunt o versiune sintetică (fabricată) a cortizolului, un hormon produs de glandele suprarenale care joacă multe roluri importante în organism. Steroizii sistemici imită efectele antiinflamatorii ale cortizolului.
Steroizii sistemici sunt numiți și glucocorticoizi sau cortizoni. Ei include (dar nu se limittează la):
Prednisonul este cel mai frecvent prescris steroid oral.
Steroizii administrați în mod obișnuit prin injecție (uneori numiți „injecții cu cortizon”) includ triamcinolona, metilprednisolonul și betametazona.
Steroizii sistemici sunt de obicei prescriși pentru boli și afecțiuni care provoacă inflamație în organism. Afecțiunile care pot fi tratate cu steroizi orali includ:
Utilizări pe termen scurt:
Utilizări pe termen lung:
Steroizii injectabili sunt utilizați pentru a ameliora durerea acută de la durerile de spate, artrită, radiculopatia cervicală, bursita, tendinita și sindromul de tunel carpian. De obicei, acestea sunt administrate doar de trei până la patru ori pe an.
Steroizii pot provoca diferite efecte secundare în funcție de cât timp sunt utilizați.
Efectele secundare sunt de obicei temporare la persoanele cărora li s-au prescris steroizi sistemici pentru perioade scurte (o lună sau mai puțin). Majoritatea efectelor se rezolvă în câteva zile după întreruperea tratamentului.
Dacă sunteți altfel sănătos, cele mai frecvente efecte secundare la care vă puteți aștepta sunt:
Anumite afecțiuni medicale de bază se pot agrava atunci când luați steroizi. De exemplu, nivelul zahărului din sânge poate crește dacă aveți diabet de tip 2.
În mod similar, tensiunea arterială poate crește dacă aveți deja tensiune arterială mare. Și dacă aveți glaucom, luarea de steroizi ar putea crește presiunea oculară. De asemenea, puteți reține apă dacă aveți insuficiență cardiacă congestivă.
Unele studii sugerează că injecțiile cu steroizi sunt sigure pentru gravide, dar utilizarea lor ar trebui determinată de la caz la caz.
Rapoartele de înroșire a feței tind să apară mai mult la persoanele de sex feminin. Este un efect secundar pe termen scurt, care poate dura câteva zile, dar poate apărea din nou cu viitoarele injecții cu steroizi.
Dacă utilizați steroizi sistemici pentru o perioadă lungă de timp (mai mult de trei luni) sau îi luați de mai multe ori, este posibil să aveți reacții adverse mai grave. Din acest motiv, medicii tind să prescrie cea mai mică doză pentru cea mai scurtă perioadă de timp.
Riscul apariției anumitor reacții adverse poate fi redus prin administrarea unui steroid la două zile, mai degrabă decât zilnic, chiar dacă doza totală este aceeași.
Efectele secundare ale utilizării pe termen lung a steroizilor includ:
Efectele secundare pe termen lung dispar adesea odată ce încetați să luați un steroid, dar uneori pot fi permanente.
În majoritatea cazurilor, disconfortul unei fețe înroșite sau alte efecte secundare ale steroizilor vor trece în câteva ore sau zile. De asemenea, puteți face schimbări în stilul de viață pentru a reduce impactul steroizilor asupra feței înroșite, cum ar fi limitarea consumului de alcool sau evitarea fumatului.
Contactați medicul dacă, după o săptămână, aveți în continuare simptome de la injectare, care includ:
Indiferent de starea generală de sănătate, este important să fiți monitorizat îndeaproape pentru efectele secundare pe termen lung dacă luați un steroid sistemic.
Tensiunea arterială, greutatea și nivelul zahărului din sânge vor fi verificate în mod regulat. Din cauza riscului de osteoporoză, scanarea densității osoase este de obicei recomandată persoanelor care iau steroizi timp de trei luni sau mai mult.
Uneori este prescris un medicament bifosfonat precum Fosamax (alendronat) sau Boniva (ibandronat) pentru a preveni osteoporoza.
Pacienții care iau prednison pot fi sfătuiți să evite medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi Advil (ibuprofen), Aleve (naproxen), Celebrex (celecoxib) și Indocin (indometacin).
În unele cazuri, prevenţia este cea mai bună modalitate de a evita complicațiile de la o injectare cu corticosteroizi. De exemplu, dacă luați medicamente care diluează sângele, există șansa să crească riscul de sângerare într-o articulație tratată prin injecție. Asigurați-vă că informați medicul despre medicamentele și alte afecțiuni de sănătate care pot contribui la efecte secundare.
Adulții de orice sex care folosesc (sau au luat) corticosteroizi au un risc mai mare de fracturi asociate cu pierderea densității osoase, între 9% și 40% dintre persoanele diagnosticate cu moartea țesutului osos din cauza utilizării pe termen lung. Unii experți sugerează suplimentar. prudență pentru utilizare la persoanele aflate în postmenopauză. Chiar și copiii și adolescenții pot fi totuşi afectați.
Atunci când steroizii sistemici nu sunt eficienți sau efectele secundare sunt prea severe, medicul poate începe prin a vă reduce doza pentru a vedea dacă acest lucru vă ajută.
Dacă scăderea dozei nu reduce efectele secundare, există și alte opțiuni în cazul unor boli, deși aceste alternative pot să nu fie la fel de eficiente în controlul simptomelor bolii.
La pacienţii cu scleroză multiplă care nu tolerează steroizii, pot fi utilizate injecţii cu proteina corticotropină.
Un studiu din 2020 a constatat că, în unele cazuri, pacienții cu artrită reumatoidă, lupus sau vasculită care nu au putut tolera steroizii ar putea experimenta efecte similare cu medicamente, inclusiv Prograf (tacrolimus), Tavneos (avacopan) și medicamente antireumatice modificatoare de boală (DMARD), cum ar fi Plaquenil.
Persoanele diagnosticate cu eczemă sau psoriazis pot avea un efect de rebound al simptomelor lor (uneori sever) dacă încetează brusc să mai folosească chiar și un steroid topic puternic.
Corticosteroizii sistemici sunt medicamente care controlează inflamația într-o mare varietate de boli, inclusiv astmul, unele afecțiuni ale pielii, lupusul și artrita reumatoidă. Ele sunt luate pe cale orală pentru aceste afecțiuni. Ele pot fi administrate și prin injecție pentru durerile acute de spate și tendinită.
Corticosteroizii orali pot fi administrați pe perioade scurte sau lungi de timp, în funcție de situație. Este normal să aveți reacții adverse de la aceste medicamente. Efectele secundare care pot apărea în cazul utilizării pe termen scurt sunt de obicei mai puțin severe decât cele care apar cu utilizarea pe termen lung.
Steroizii sistemici pot fi foarte eficienți în controlul simptomelor. Dacă sunt prescrise, asigurați-vă că întrebați medicul cât timp va trebui să le luați și efectele secundare la care vă puteți aștepta. Medicul poate sugera modalități de a minimiza efectele sau poate chiar să treacă la un alt medicament.
Autocar Karpaten Turism Abia ce m-am intors dintr-o excursie in Portugalia organizata de Karpaten Turism.…
Pe data de 10 Septembrie 2024 în jurul orei 16:30 am trecut prin punctul de…
review eMAG La prima Vedere, de ce nu aş avea încredere într-un review eMAG? Peste…
acneea hormonală Acneea hormonală este o afecțiune inflamatorie a pielii determinată de schimbarea hormonilor. Se…
Tratamentul leziunilor Pentru tratamentul leziunilor în primă instanţă folosim metoda OGBA, care reprezintă repaus, gheață,…
crampele musculare Spasmele şi crampele musculare apar atunci când un mușchi se contractă spontan. Motivul…