Termenul „micronutrienți esențiali” se referă la nutrienții fără de care organismul nu poate funcționa, cum ar fi fier, potasiu, calciu și vitaminele A, C și D. Acestea joacă un rol important în coagularea sângelui, dezvoltarea creierului, funcționarea sistemului imunitar, producția de energie, sănătatea oaselor și alte procese cruciale.
În afară de vitamina D, organismul uman nu își poate produce propriile micronutrienți esențiali, așa că trebuie să consumăm alimente (sau suplimente) care le conțin. Acestea includ fructe, legume, produse lactate, carne, leguminoase și alte elemente ale unei diete sănătoase.
„Micronutrient” este un termen general pentru vitamine și minerale. Vitaminele și mineralele pot fi clasificate ca vitamine solubile în grăsimi, vitamine solubile în apă, macrominerale și oligominerale.
Vitaminele liposolubile nu se dizolvă în apă și sunt cel mai bine absorbite atunci când sunt luate împreună cu o sursă de grăsime. Excesul de nutrienți este stocat în ficat și țesuturile grase din organism. Vitaminele solubile în apă se dizolvă în apă și nu sunt ușor stocate în organism, excesul fiind de obicei excretat prin urină.
Macromineralele sunt necesare de către organism în cantități mai mari în comparație cu oligomineralele, deși ambele sunt necesare pentru roluri și funcții importante în întregul organism.
Cu excepţia vitaminei D, corpul tău nu poate produce micronutrienți, așa că aceștia trebuie obținuti din alimente. Fiecare grup de alimente oferă mai multe vitamine și minerale diferite. Consumul unei varietăți de alimente este cea mai bună modalitate de a obține toți micronutrienții de care aveți nevoie.
Micronutrienții și sursele alimentare selectate ale fiecăruia sunt după cum urmează.
Sursele de vitamine solubile în grăsimi includ:
Sursele de vitamine solubile în apă includ:
Sursele de macrominerale includ:
Sursele de oligominerale includ:
„Micronutrienți” este termenul folosit pentru a descrie vitaminele și mineralele. Ele sunt necesare în cantități mici de către organism, cum ar fi microgramele (mcg) și miligramele (mg), de unde prefixul „micro”.
Macronutrienții, totuși, sunt necesari în cantități mai mari în comparație cu micronutrienții. Macronutrienții oferă organismului dumneavoastră energie și includ carbohidrați, proteine și grăsimi. Acestea constituie aportul zilnic total de calorii, în timp ce micronutrienții nu sunt incluși ca parte a aportului caloric.
Micronutrienții joacă un rol crucial în creștere și dezvoltare încă din primele etape ale dezvoltării umane și mai departe, de la fetuși la sugari, copii și adulți. Sunt necesare pentru o nutriție optimă și susțin multe structuri și procese ale corpului.
De exemplu, acidul folic (vitamina B9) ajută la prevenirea unor afecțiuni congenitale (prezente la naștere), la formarea ADN-ului și a altor materiale genetice și este necesar pentru diviziunea celulară. Calciul întărește oasele și dinții și susține sistemul circulator al organismului, funcția nervoasă, secreția hormonală și coagularea sângelui. Iodul este important pentru dezvoltarea cognitivă timpurie și sănătatea tiroidei.
Unii micronutrienți, inclusiv vitaminele A, C și E, cuprul, zincul și seleniul, acționează ca antioxidanți, care ajută la protejarea organismului împotriva stresului oxidativ din cauza excesului de radicali liberi (produse secundare ale transformării alimentelor în energie). Radicalii liberi pot deteriora organele, ţesuturile şi materialele genetice.
Sursa: Pizzino G, Irrera N, Cucinotta M, et al. Stresul oxidativ: daune și beneficii pentru sănătatea umană. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:8416763. doi:10.1155/2017/8416763
Fiecare micronutrient are roluri diferite în menținerea creșterii și funcționarea corectă a organismului. Deficiența poate scăpa de echilibru și poate duce la o serie de probleme.
Deficiențele de micronutrienți pot cauza stări de sănătate vizibile și care pun viața în pericol. Dar pot exista și simptome mai puțin vizibile, inclusiv scăderea energiei, claritatea mentală și funcționarea generală de zi cu zi. Aceste simptome mai greu de detectat pot duce la probleme de învățare, scăderea productivității muncii și risc crescut de infecție și alte boli.
Unele deficiențe de micronutrienți sunt predominante pe tot globul, în special în țările în curs de dezvoltare. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), cel puțin jumătate dintre copiii din întreaga lume cu vârsta mai mică de 5 ani sunt afectați de deficiențe de micronutrienți.
Mai jos sunt șase deficiențe comune de micronutrienți la nivel mondial și simptomele asociate acestora:
Este important să consumați zilnic o dietă echilibrată, cu o varietate de alimente, pentru a vă asigura că obțineți vitaminele și mineralele de care corpul dumneavoastră are nevoie pentru a funcționa corect. Mai jos sunt cantitățile de micronutrienți necesare pe zi pentru adulții cu vârsta de 19 ani sau mai mult, pe baza aportului alimentar recomandat (RDA) sau a aporturilor adecvate (AI).
Cantităţi recomandate:
Cantităţi recomandate:
Cantităţi recomandate:
Cantităţi recomandate:
Este posibil ca micronutrienții să aibă stabilite niveluri superioare tolerabile de aport. Aportul zilnic constant sub aceste niveluri nu ar trebui să prezinte un risc semnificativ pentru sănătate, dar depășirea nivelului ar putea reprezenta un pericol. Acestea sunt stabilite pentru diferite grupe de vârstă.
În timp ce sursele de alimente rareori duc la depășirea limitei superioare tolerabile de aport de micronutrienți, administrarea de suplimente poate duce la exces. Verificați orice supliment alimentar pentru doza adecvată și discutați cu un medic sau nutritionist acreditat despre nevoile și limitele dumneavoastră.
Micronutrienții sunt vitamine și minerale necesare organismului pentru multe procese, creștere și funcționare. Se găsesc în fiecare grup de alimente, inclusiv fructe, legume, cereale, lactate, proteine și grăsimi. A consuma o varietate de alimente în fiecare zi este cea mai bună modalitate de a obține toți micronutrienții de care aveți nevoie.
Micronutrienții sunt necesari pentru o nutriție optimă și o funcție imunitară și susțin multe structuri și procese ale corpului, precum și ajută la protejarea împotriva bolilor și a altor afecțiuni de sănătate.
Simptomele unei deficiențe depind de vitamina sau mineralul care lipsește în organism și pot varia de la ușoare la grave. Cantitățile de micronutrienți necesare zilnic variază și ele și sunt specifice fiecărei vitamine sau mineral.
Autocar Karpaten Turism Abia ce m-am intors dintr-o excursie in Portugalia organizata de Karpaten Turism.…
Pe data de 10 Septembrie 2024 în jurul orei 16:30 am trecut prin punctul de…
review eMAG La prima Vedere, de ce nu aş avea încredere într-un review eMAG? Peste…
acneea hormonală Acneea hormonală este o afecțiune inflamatorie a pielii determinată de schimbarea hormonilor. Se…
Tratamentul leziunilor Pentru tratamentul leziunilor în primă instanţă folosim metoda OGBA, care reprezintă repaus, gheață,…
crampele musculare Spasmele şi crampele musculare apar atunci când un mușchi se contractă spontan. Motivul…