Spasmele şi crampele musculare apar atunci când un mușchi se contractă spontan. Motivul pentru aceste stări nu este bine înțeles, dar unii cercetători cred că spasmele şi crampele pot fi legate de oboseala musculară, încordarea musculară sau alți factori precum deshidratarea.
Un spasm muscular sau o crampă musculară poate cauza disconfort minor faţa de o durere severă. S-ar putea însă chiar să ajungeți cu o vânătaie în locul crampei.
Acest articol discută despre crampele musculare și spasmele musculare, posibilele lor cauze și ce puteți face pentru a le preveni.
Majoritatea spasmelor și crampelor musculare sunt contracții involuntare ale unui mușchi. Un spasm muscular grav nu se eliberează de la sine și necesită întindere manuală pentru a ajuta la relaxarea și alungirea mușchiului scurtat.
Crampele pot implica o parte a unui mușchi sau toți mușchii dintr-un grup. Grupele musculare cel mai frecvent afectate includ:
Spasmele și crampele pot fi ușoare sau extrem de dureroase. Deși se pot întâmpla oricărui mușchi scheletic, ele sunt cele mai frecvente la picioare și în mușchii care traversează două articulații, cum ar fi mușchiul gambei.
Crampele musculare variază în intensitate de la o ușoară criză sau spasm până la durere severă. La un mușchi afectat durerea se poate simți tare și poate dura de la câteva secunde la câteva minute sau chiar mai mult.
Nu este neobișnuit ca crampele să se ușureze și apoi să revină de mai multe ori înainte ca acestea să dispară complet.
Cauza exactă a crampelor musculare este încă necunoscută, dar teoriile cel mai frecvent citate includ:
Alți factori care au fost asociați cu crampele musculare includ exercițiile la căldură extremă.
Deoarece sportivii sunt mai predispuși să aibă crampe la inceputul unui sezon competitional şi aproape de sfârșitul unui antrenament intens (sau chiar noaptea târziu), unii consideră că lipsa de condiție fizică poate provoca crampe.
În timp ce toate aceste teorii sunt studiate, cercetătorii găsesc mai multe dovezi în favoarea ipotezei „controlului neuromuscular alterat”. Unii cercetători cred că acesta poate fi mecanismul principal care duce la crampe musculare asociate exercițiilor (EAMC).
Conform acestei teorii, crampele musculare sunt adesea legate de oboseala musculară și are ca rezultat o perturbare a coordonării și controlului muscular.
O analiză din 2018 a concluzionat că există dovezi mai clare în favoarea ipotezei neuromusculare și că au existat doar dovezi inconsistente care să susțină teoria deshidratării și epuizării electroliților.
Crampele dispar de obicei de la sine, fără tratament. Până când nu se cunoaște cauza exactă a crampelor musculare, va fi dificil de spus cu certitudine cum să le prevenim. Cu toate acestea, aceste sfaturi sunt cele mai recomandate atât de experți, cât și de sportive:
Majoritatea crampelor musculare nu sunt grave. Dacă crampele dvs. musculare sunt severe, frecvente, constante sau îngrijorătoare, consultați un fizioterapeut.
Un spasm muscular este o contracție involuntară a mușchiului. Poate fi foarte dureros și uneori poate chiar lăsa o vânătaie pe piele.
Cauza exactă a crampelor musculare nu este cunoscută cu siguranță, dar unii cercetători cred că poate fi legată de oboseala musculară și de o întrerupere a controlului muscular.
Este posibil să preveniți crampele musculare prin stretching regulat, înainte și mai ales după exercițiu.
Autocar Karpaten Turism Abia ce m-am intors dintr-o excursie in Portugalia organizata de Karpaten Turism.…
Pe data de 10 Septembrie 2024 în jurul orei 16:30 am trecut prin punctul de…
review eMAG La prima Vedere, de ce nu aş avea încredere într-un review eMAG? Peste…
acneea hormonală Acneea hormonală este o afecțiune inflamatorie a pielii determinată de schimbarea hormonilor. Se…
Tratamentul leziunilor Pentru tratamentul leziunilor în primă instanţă folosim metoda OGBA, care reprezintă repaus, gheață,…
steroizii si efectele lor Corticosteroizii (medicamente steroizi) sunt adesea necesari și uneori sunt chiar tratamente…