Artrita inflamatorie
Artrita inflamatorie se referă la orice tip de artrită în care sistemul imunitar al corpului atacă în mod greșit țesutul sănătos, provocând inflamație. Afectează adesea mai multe articulații în același timp, inclusiv cele ale coloanei vertebrale, mâinilor și picioarelor.
Acest articol descrie tipurile de artrită inflamatorie, precum și simptomele, cauzele, opțiunile de tratament și multe altele.
Tipuri de artrită inflamatorie
Artrita inflamatorie afectează de obicei articulațiile. Dar poate fi și sistemică, cu simptome care afectează alte zone ale corpului, cum ar fi pielea sau sistemul digestiv.
Artrita inflamatorie cronică este cauzată de boli inflamatorii, în timp ce artrita inflamatorie acută poate fi cauzată de boli inflamatorii, infecții și medicamente.
Există multe tipuri de artrită inflamatorie, inclusiv:
- Artrita reumatoidă (RA): RA este una dintre cele mai frecvente forme de artrită inflamatorie. De obicei afectează articulațiile mâinilor, încheieturilor și genunchilor.
- Artrita psoriazică (PsA): PsA este o formă cronică (de lungă durată) de artrită care apare de obicei la persoanele cu psoriazis – o afecțiune autoimună care accelerează creșterea celulelor pielii. Aproximativ 30% dintre persoanele cu psoriazis dezvoltă PsA.
- Spondilita anchilozantă (SA): SA este o formă cronică de artrită care provoacă inflamarea coloanei vertebrale și a articulațiilor sacroiliace (unde coloana vertebrală se conectează cu pelvisul). Poate afecta şi şoldurile şi genunchii.
- Lupus eritematos sistemic (LES): LES este cel mai frecvent tip de lupus – până la 70% dintre persoanele cu lupus care au LES provoacă inflamație în mai multe organe și sisteme din organism. Poate afecta inima, plămânii, rinichii și creierul. Deseori denumit pur și simplu „lupus”.
- Guta: Guta este cea mai frecventa artrita inflamatorie la adulti. Aproximativ 4% dintre adulții din SUA au această afecțiune. Mai mult de 50% dintre atacurile de gută încep în degetul mare de la picior. Crizele de gută apar aproape întotdeauna noaptea fără avertisment.
Artrita inflamatorie cronică
Cele mai comune trei tipuri de artrită inflamatorie cronică sunt artrita reumatoidă, artrita psoriazică și spondilita anchilozantă. Spondiloartropatia, artrita juvenilă pauciarticulară, poliartrita nediferențiată, osteoartrita inflamatorie, boala mixtă a țesutului conjunctiv, lupusul, sclerodermia, sindromul Sjogren sau boala Still la adulți sunt câteva dintre cauzele mai puțin frecvente,
Simptomele musculo-scheletice pot apărea din cauza afecțiunilor inflamatorii care nu au afectare articulară și pot include bursită, tendinită sau polimialgie reumatică.
Elemente de confuzie diagnostice ale durerii cronice larg răspândite: nu întotdeauna fibromialgia.
Artrita inflamatorie acută
Condițiile inflamatorii acute, cum ar fi guta și pseudoguta, implică de obicei între una și trei articulații
Condițiile inflamatorii acute pot implica patru sau mai multe articulații. Cauzele includ artrita virală, artrita indusă de medicamente, boala precoce a țesutului conjunctiv, febra reumatică, reumatismul palindromic sau sinovita simetrică seronegativă remisivă cu edem pitting (RS3PE).
Boala Lyme este un tip infecțios de artrită inflamatorie care poate deveni cronică.
Simptomele artritei inflamatorii
Toate tipurile de artrită inflamatorie Simptomele primare ale tipurilor inflamatorii de artrită sunt durerea și rigiditatea dimineața sau după perioadele de repaus sau inactivitate. În cazul artritei inflamatorii, perioada de rigiditate matinală depășește de obicei 60 de minute.
Umflarea, roșeața și căldura sunt, de asemenea, frecvente în sau în jurul articulațiilor afectate.
Simptomele se agravează adesea în lunile reci de iarnă.
Artrita inflamatorie poate provoca complicații, cum ar fi pierderea auzului sau boli de inimă.
Artrita inflamatorie poate afecta oameni de toate vârstele, dar este mai frecventă după vârsta de 50 de ani.
Fiecare tip de artrită inflamatorie poate avea, de asemenea, propriul său set de simptome.
Simptomele artritei inflamatorii pot varia. Poate provoca durere fără umflare, umflare fără durere sau limitări fizice fără durere sau umflare.
Cauze
Principala cauză a artritei inflamatorii este inflamația în jurul uneia sau mai multor articulații din organism.
Diferitele tipuri de artrită inflamatorie au cauze diferite ale inflamației. Unele sunt legate de disfuncția sistemului imunitar. Acest lucru poate fi ereditar, dar nu este întotdeauna moștenit.
Artrita inflamatorie infecțioasă apare atunci când sistemul imunitar al organismului are o reacție anormală la o infecție.
Diagnostic
Artrita inflamatorie este diagnosticată pe baza unei evaluări medicale complete, care include o revizuire a simptomelor, examen fizic și analize de sânge. Uneori sunt necesare și teste imagistice sau o probă de lichid din interiorul articulației.
Medicul dumneavoastră vă va întreba cât de des apar simptomele dumneavoastră, dacă ați fost expus recent la infecție și ce medicamente sau afecțiuni aveți. Uneori, semnele fizice pot oferi indicii despre cauză. De exemplu, lupusul poate provoca o roșeață caracteristică a feței, iar artrita inflamatorie infecțioasă poate provoca febră. Dar semnele fizice nu sunt întotdeauna prezente cu artrita inflamatorie.
Testele de sânge care pot face parte din diagnosticul artritei inflamatorii includ:
- Hemograma completă (CBC): Oferă un număr de globule albe (WBC), număr de globule roșii (RBC) și număr de trombocite. Leucocite pot fi crescute din cauza inflamației. Tipurile de globule albe care sunt prea mari sau prea scăzute pot varia în funcție de anumite afecțiuni, cum ar fi infecția. RBC scăzute pot fi un semn de boală cronică.
- proteina C reactiva (CRP)
- Viteza de sedimentare a eritrocitelor (VSH)
- Factorul reumatoid
- Anti-PCC
- Anticorp antinuclear (ANA)
- Feritină
- Haptoglobina
- Ceruloplasmina
- Completa
testare markeri
Testarea anumitor markeri genetici poate fi de ajutor. De exemplu, pozitivitatea HLA-B27 este puternic asociată cu spondilita anchilozantă.
Aceste teste nu sunt diagnostice, dar pot ajuta la restrângerea diagnosticului. De exemplu, nu toată lumea cu poliartrită reumatoidă este pozitivă pentru factorul reumatoid (seropozitiv). Aproximativ 20% dintre pacienții diagnosticați cu poliartrită reumatoidă sunt negativi pentru factorul reumatoid (seronegativ). Specificitatea nu este, de asemenea, bună în artrita reumatoidă precoce, deoarece alte afecțiuni pot fi asociate cu un factor reumatoid pozitiv (de exemplu, lupus, sindromul Sjogren).
Analiza lichidului sinovial dintr-o articulație inflamată este de obicei galbenă și turbulentă, cu un număr de celule albe de peste 10.000 celule/mm, cel mai mare procent fiind neutrofile.
Dovezile cu raze X ale artritei inflamatorii pot include umflarea țesuturilor moi, condrocalcinoză, efuziune articulară, osteopenie în apropierea articulației, pierderea simetrică a cartilajului, îngustarea spațiului articular și eroziuni osoase.
Tratament – Artrita inflamatorie
Artrita inflamatorie poate fi tratată simptomatic și adesea cauza de bază este tratată de asemenea. Tratamentul pentru fiecare cauză subiacentă este specific acelei cauze. Mulți oameni au doar simptome ușoare care pot fi bine controlate prin modificări ale stilului de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice.
Tratamentele simptomatice pot include medicamente utilizate pentru a gestiona durerea, care pot fi aplicate local pe o articulație dureroasă sau administrate pe cale orală.
Tratamentul pentru cauza de bază include terapii prescrise, cum ar fi antiinflamatorii și medicamentele biologice.
Pentru cauze infecțioase, terapia antimicrobiană poate fi prescrisă până când infecția se rezolvă. In orice caz, după ce o infecție se rezolvă, terapia antimicrobiană nu va ajuta la reducerea procesului inflamator și ar putea fi necesare alte tratamente.
Evoluţie
Unele tipuri de artrită inflamatorie se vor rezolva în timp. Formele cronice de artrită inflamatorie pot fi adesea tratate cu medicamente și necesită, de obicei, tratament pe termen lung.
Cum faci faţă
Să trăiești cu artrită inflamatorie poate fi o provocare. Pentru unii oameni, simptomele sunt ușoare și s-ar putea să nu limiteze activitățile zilnice. Cu toate acestea, artrita inflamatorie poate fi severă și invalidantă.
Tu și medical tău va trebui să lucraţi împreună pentru a determina ce nivel de activitate poți tolera și cum poți rămâne activ. Probabil că veți putea continua o formă de exercițiu care nu vă exacerba simptomele, cum ar fi înotul, yoga sau mersul pe jos. Pentru unii oameni, masajul sau kinetoterapie pot fi de asemenea utile.
Dieta poate avea un impact asupra unor tipuri de artrită inflamatorie, cum ar fi guta.
Artrita inflamatorie – rezumat
Artrita inflamatorie cuprinde o gamă largă de boli care provoacă inflamație articulară, rigiditate, umflare, durere, căldură sau roșeață. Aceste afecțiuni afectează de obicei mai multe articulații și pot avea și efecte sistemice (pentru întregul corp). Cauzele sunt la fel de variate ca și tipurile de afecțiuni, iar diagnosticul se bazează de obicei pe o combinație de teste. Tratamentul poate ajuta la controlul stării de bază și la reducerea simptomelor.
Artrita inflamatorie poate avea un efect substanțial asupra vieții tale de zi cu zi, provocând posibil disconfort și limitări în mișcarea ta. Fiți siguri că unele tipuri de artrită inflamatorie sunt vindecabile și chiar și tipurile care nu sunt vindecabile pot fi gestionate cu medicamente și strategii de stil de viață. În timp ce un diagnostic de artrită inflamatorie vă poate schimba viața, puteți avea în continuare o calitate excelentă a vieții, puteți rămâne activ și puteți trăi fără durere.